ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.3.5

Ключові слова:

цифровізація, цифрова трансформація, інституційно-правовий механізм, розробка законодавчих актів, ресурси

Анотація

У статті розглянуто інституційно-правовий механізм який є критичним чинником розвитку цифрової економіки в будь-якій країні. Визначено, що в сучасній Україні даний механізм включає в себе створення правових норм, законів, стратегій та програм, спрямованих на підтримку та регулювання цифрового розвитку. Мета роботи. Метою статті є аналіз інституційно-правового механізму державного регулювання цифрової трансформації підприємств в Україні; розгляд ресурсного забезпечення цифрової трансформації, зокрема у контексті концепцій "Індустрія 4.0.", "Цифрове виробництво", "Інтернет у промисловості" та "Відкрите виробництво"; розглянути інфраструктуру інституційно-правового забезпечення цифрової трансформації в частині складових, які сприяють створенню ефективної та динамічної цифрової екосистеми; дослідити кон’юнктуру інституційно-правового забезпечення промислової трансформації та формування єдиного цифрового простору із ЄС для успішного інтегрування України в європейські економічні та технологічні процеси. Наукова новизна. Доведено, що все більше фахівців досліджують тему державного регулювання цифрової трансформації підприємств в Україні. Зазначено, що залучення відповідального робочого органу для координації цифровізації економіки та розбудови інститутів розвитку цифрової економіки стає доцільним для ефективної інтеграції та розвитку цифрових технологій. Це дозволяє створити сприятливі умови для інновацій та забезпечити необхідну підтримку для стартапів та інноваційних підприємств. Методи та методологія. У ході дослідження були використані такі методи, як аналіз та синтез, методи історичного та логічного моделювання. Також були застосовані теоретичні підходи, зокрема метод формалізації, метод «від абстрактного до конкретного», а також метод економічної інтерпретації. Результати. У запропонованій статті особливу увагу приділено аналізу аспектів практичного застосування інституційно-правового механізму державного регулювання цифрової трансформації підприємств в Україні. Висновки. Інституційно-правовий механізм виявляється ключовим чинником у сприянні розвитку цифрової економіки. Розробка та прийняття важливих законодавчих актів, таких як Закон "Про цифрову економіку", а також стратегічних програм цифровізації, мають визначальне значення у вирішенні даного завдання. Ресурсне забезпечення включає в себе фінансові, інтелектуально-кадрові та технічно-технологічні ресурси, які необхідні для успішної реалізації проектів з цифровізації. Належне ресурсне забезпечення є важливою передумовою для досягнення успіху у даному напрямі.

Посилання

Апалькова В. В. Концепція розвитку цифрової економіки в Євросоюзі та перспективи України. Вісник Дніпропетровського університету. Серія : Менеджмент інновацій. 2015. Вип. 4. С. 9–18.

Коляденко С. Цифрова економіка: передумови та етапи становлення в Україні і у світі. Економіка. Фінанси. Менеджмент. 2016. № 6. С. 106–107. URL: www.irbis-nbuv.gov.ua

Чмерук Г. Г. Деякі аспекти цифрової трансформації підприємств. Економіка та управління підприємствами. 2018. Вип. № 34. С. 97–101.

Веретюк C. Визначення пріоритетних напрямків розвитку цифрової економіки в Україні. Фінансовий простір. 2017. № 3(27).

Going Digital: Making the Transformation Work for Growth and Well-being, URL: http://www.oecd.org./going-digital/project

Australian Government. Digital Sourcing Policies. URL: https://www.dta.gov.au/help-and-advice/ictprocurement/digital-sourcing-frame-work-ict-procurement/ digital-sourcing-policies

Ковтонюк К. В. Цифровізація світової економіки як фактор економічного зростання. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2017. Вип. 27. Частина 1. С. 29–33.

British Computer Society. The Digital Economy. URL: https://policy.bcs.org/position_statements/digitalecononomy

Чмерук Г.Г. Цифрова трансформація як нова форма трансформації фінансових відносин суб’єктів господарювання. Вісник ОНУ імені І. І. Мечникова. 2019. Т. 24. Вип 4(77).

Ковальчук К. Ф., Бандоріна Л. М. , Удачина К. О. Цифрова економіка – економіка ХХІ століття. Цифрова економіка : зб. матеріалів Національної наук.-метод. конф., 4–5 жовтня 2018 р., м. Київ : КНЕУ. 2018. С. 185–188.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-20

Як цитувати

ХІМІЧ, С. (2023). ІНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПІДПРИЄМСТВ. Наукові праці Міжрегіональної Академії управління персоналом. Юридичні науки, (3(66), 32-38. https://doi.org/10.32689/2522-4603.2023.3.5