РЕГУЛЮВАННЯ МЕХАНІЗМУ ГОТОВНОСТІ ДО РОЗВИТКУ СТУДЕНТІВ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ І СПОРТОМ

Автор(и)

Ключові слова:

фізична культура, фізична підготовленість, спортивно орієнтовані технології, стан здоров’я, оздоровчі технології навчання, підхід за багатьма критеріями

Анотація

Досліджено, проаналізовано та узагальнено системи формуван- ня готовності до розвитку фізичної культури студентів у ВНЗ України з ура- хуванням регіональних особливостей, можливості конструктивної рефлексії, комплексного саморозвитку і формування особи, готової до самовизначен- ня, самоудосконалення і саморозвитку в системі фізичної культури. Вияв- лено, що одним з найбільш важливих компонентів проектування системи формування фізичної культури молоді є рівень здоров’я, який сформувався в процесі їх життєдіяльності. Незважаючи на багатовікові спроби вивчення здоров’я людини, воно досі не має чітких критеріїв оцінки. Незважаючи на велику кількість визначень, точок зору про суть здоров’я, до теперішнього часу немає єдності підходів його визначення. Не викликає, проте, сумніви та обставина, що здоров’я має відбивати здатність людини зберігати свій го- меостаз через адаптацію до умов середовища, що міняються, тобто активно чинити опір таким змінам з метою збереження і продовження життя. Тому при проектуванні системи формування фізичної культури студентської мо- лоді необхідно знати особливості територій, на яких проживали студенти ви- щих навчальних закладів, для розробки практичних рекомендацій профілак- тики захворювань і внесення змін в робочі навчальні програми. Відмічено, що готовність до розвитку фізичної культури у студентів — це сформована в процесі фізкультурної освіти у вищих навчальних закладах нова якісна характеристика особи, що має високий рівень компетентності, здатність до самовизначення, самоудосконалення, саморозвитку у сфері фізичної культу- ри, що уміє виокремлювати з неї релевантні формуючі компоненти в процесі саморозвитку і професійного становлення. Доведено, що структура готовно- сті до розвитку фізичної культури у студентів вищих навчальних закладів є багатокомпонентною моделлю, що складається з мотиваційно-цільового, змістовного, операційно-функціонального і рефлексії модулів.

Посилання

Щокін Г. В. Управління соціальним розвитком: загальна концепція / Г. В. Щокін. — К.: МАУП, 2005. — 184 с.

Теория спорта: учебник / под. ред. В. Н. Платонова. — К.: Вища шк., 2001. — 424 с.

Пуні А. Ц. Проблема особистості в психології спорту: лекція для слуха- чів факультету підвищення кваліфі- кації / А. Ц. Пуні. — К., 2000. — 28 с.

Мічуда Ю. П. Функціонування та розвиток сфери фізичної культури та спорту в умовах ринку : автореф. дис. … д-ра наук з фіз. виховання та спорту : спец. 24.00.02 / Ю. П. Мічу- да ; Нац. ун-т фізичного виховання та спорту України. — К., 2008. — 39 с.

Ільницький В. І. Фізичне виховання у навчальних закладах / В. І. Іль- ницький, Є. А. Ясінський. — Терно- піль, 2000. — 260 с.

Гасюк І. Л. Організаційна структура державного управління фізичною культурою і спортом в Україні / І. Л. Гасюк // Університетські наук. записки: часопис ХУУП. — Х. : Вид-во ХУУП, 2010. — № 3 (35). — С. 195–203.

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-01-24

Як цитувати

Дєгтяр , О., & Вавренюк , С. . . (2018). РЕГУЛЮВАННЯ МЕХАНІЗМУ ГОТОВНОСТІ ДО РОЗВИТКУ СТУДЕНТІВ ФІЗИЧНОЮ КУЛЬТУРОЮ І СПОРТОМ. Публічне урядування, (1 (11), 118-129. вилучено із http://journals.maup.com.ua/index.php/public-management/article/view/542

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 > >>