ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-17-2-26-34

Ключові слова:

система освіти, вища освіта, державне управління, якість освіти, реформування освіти, процес євроінтеграції

Анотація

Розкрито проблему державного регулювання вищої освіти України. Акцентовано увагу на процесі євроінтеграції під час вибору особ- ливостей та напрямів розвитку вищої освіти в країні.

Розглянуто поняття державного управління й освіти як процесу ре- формування, що відбувається у сфері освітніх послуг, зокрема, вищої осві- ти України. Визначено, що державне управління покликане задовольняти освітні потреби суспільства для досягнення стратегічних цілей його розвит- ку та економіки загалом. При цьому освіта виступає об’єктом виконавчої влади та характеризується інтеграцією з усім суспільним устроєм, що, своєю чергою, вимагає виконання державного регулювання за її організа- цією. 

Акцентовано увагу на тому, що державне управління має спрямовувати- ся на регулювання порядку організації навчального процесу, контролювати якість освіти, а також встановлювати порядок ліцензування та державної акредитації закладів вищої освіти. Тим самим наголошено на важливій ролі управління вищою освітою в Україні.

Визначено та вивчено органи виконавчої влади у сфері державного управ- ління освітою, їх функції та основні повноваження щодо надання освіт- ніх послуг у країні. Розкриваючи завдання державних органів управління сферою освіти, здійснено порівняльний аналіз з європейськими країнами та особливостями їх інституційного та функціонального стану державного управління системою вищої освіти.

Окреслено проблемні місця у вітчизняному досвіді державного управлін- ня системою вищої освіти, а саме — відсутність автономності закладів вищої освіти та низький рівень діяльності громадських консультативних органів, покликаних створювати рекомендації щодо розвитку системи вищої освіти в країні, що сприятиме її ефективності та якості.

У підсумку визначено, що для реалізації організаційно-правового меха- нізму державного управління вищою освітою необхідно послідовно здійс- нювати організаційні та правові дії, які спираються на об’єктивні закони і спрямовані на реформування системи освіти.

Посилання

Вавренюк С. А. Сучасний стан та проблеми дворівневої структури в системі вищої освіти України / С. А. Вавренюк // Право та дер- жавне управління: зб. наук. пр. Запоріжжя: Вид-во Класичний приватний ун-т, 2018. — Вип. 3 (2). — С. 11–15.

Домбровська С. М. Механізми реа- лізації державної політики в галузі вищої освіти / С. М. Домбровська // Актуальні проблеми держ. упр. — 2011. — № 2. — С. 107–113.

Плахотнік О. В. Гармонізація націо- нальної та європейської освіти в су- часних умовах їх реформування / О. В. Плахотнік // Зб. наук. пр. Військ. ін-ту Київ. нац. ун-ту ім. Та- раса Шевченка. — 2015. — Вип. 50. — С. 344–351

Товканець О. Менеджмент освіти в політиці формування європейської освітньої стратегії / О. Товканець // Наук. вісн. Ужгород. нац. ун-ту. Се- рія: Педагогіка. Соціальна робота. — 2016. — Вип. 2. — С. 257–262.

Гедікова Н. П. Державна політи- ка у сфері вищої освіти України в контексті європейських освітніх стандартів // Сучас. суспільство. — 2016. — Вип. 1. — С. 4–17.

Сухарніков Ю. Нормативно-пра- вові підстави для модернізації ви- щої освіти в Україні //Вища шк. — 2014. — № 10. — С. 20–39.

Хоружий Г. Інституційні засади європейської вищої освіти / Г. Хо- ружий // Вища шк. — 2016. — № 11/12. — С. 28–42.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-02-27

Як цитувати

Вавренюк, С. (2019). ОСОБЛИВОСТІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ ОСВІТНІХ ПОСЛУГ УКРАЇНИ. Публічне урядування, (2 (17), 26-34. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-17-2-26-34

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають