ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ СФЕРОЮ РЕКРЕАЦІЇ ТА ТУРИЗМУ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

Автор(и)

Ключові слова:

туристичний ринок, економічний потенціал, туристичні ресурси, природні ресурси, туристичний потенціал, туристична галузь, проблеми розвитку туристичної галузі, привабливість території

Анотація

У статті визначено проблеми та особливості функціонування туристичної дестинації, вивчено можливості впливу управління на підви- щення ефективності її функціонування, розглянуто організаційний підхід до управління туристичною галуззю Одеської області в сучасних умовах.

На основі результатів дослідження стану туристичної галузі були визна- чені головні напрями та інструменти державного регулювання, серед яких особливо виділений вплив держави на підвищення конкурентоспроможно- сті регіонального туристичного комплексу за рахунок коригування управлінських рішень з урахуванням соціологічного моніторингу стану туристич- ної сфери при плануванні та розробці як місцевих, так і державних програм.

Одеська область має унікальні природні та людські ресурси, і як склад- на соціально-економічна система моделює економічні процеси, притаманні винятково цьому регіону, що створює передумови для достатньо високого рівня життя. Саме тому розвиток туризму на сьогодні є одним з головних напрямів економічного розвитку Одещини. Це створює умови для ефектив- ного розвитку територій з нерозвиненою інфраструктурою, залучення ін- вестицій, відтворення трудового потенціалу області.

Сьогодні як ніколи потребують вирішення питання, пов’язані з органі- зацією управління рекреаційно-туристичною сферою. А відсутність об’єк- тивних статистичних та соціологічних даних призводить до неефективного використання джерел фінансування та недостатнього залучення іноземних інвестицій, і вже перестає бути тільки регіональною проблемою, а стає за- гальнонаціональною.

Експертне опитування представників публічної влади дало змогу вияви- ти проблеми розвитку туристичної галузі Одеської області. Визначено фак- тори, що стримують розвиток туристично-рекреаційного комплексу: недо- статнє розуміння представниками органів влади своєї ролі у функціонуванні туристичної сфери; відсутність туристичної інфраструктури; повільний роз- виток ринку транспортних послуг; недостатність бюджетного фінансування розвитку туристично-рекреаційного бізнесу; обмежений обсяг інвестицій у туристичну галузь; необхідність підвищення компетентності управлінських кадрів у галузі туризму.

Сформульовано висновки і пропозиції щодо шляхів підвищення ефек- тивності функціонування організацій туристичного бізнесу.

Для раціонального використання туристичного потенціалу в Одеської об- ласті необхідно: провести інвентаризацію та впорядкування земель істори- ко-культурного, рекреаційного і природоохоронного призначення; сформу- вати конкурентоспроможні кластери у туристичній та рекреаційній сферах; розробити стратегічний план розвитку прибережних територій; забезпечити захист та відтворення природних ландшафтів, унікальної флори та фауни.

Для забезпечення якісного та швидкого розвитку туристично-рекреа- ційної інфраструктури необхідно: підвищити конкурентоспроможність ту- ристичного продукту за рахунок будівництва, модернізації та реконструкції об’єктів туристичної інфраструктури; розширити до європейських стандар- тів номенклатуру туристичних послуг — це розвиток та підтримка ділового, культурного, річкового, вітрильного, оздоровчого, спортивного, розважаль- ного, морського та екологічного видів туризму; покращити стан об’єктів від- починку на узбережжі Чорного моря; сприяти розвиткові інфраструктури курортів, належно утримувати та здійснювати благоустрій пляжів, парків; реставрувати пам’ятки культурної та історичної спадщини; розвивати розга- лужену мережу установ та організацій для надання екскурсійних, культур- но-розважальних, оздоровчих послуг.

Необхідно створити умови для: відродження туристичного потенціалу пам’яток історії, археології та архітектури, що мають наукове і культурне значення; розвитку діяльності національно-культурних товариств та на- ціональних меншин; інвестування через міжнародні програми реставрації пам’яток історичної та культурної спадщини.

З метою інтенсивного розвитку інформаційної інфраструктури туристич- них та рекреаційних послуг пропонується: для обслуговування туристів та відпочивальників створити центри з надання туристичної інформації; забез- печити популяризацію туристичного продукту через фестивальну, ярмарко- ву та виставкову діяльність; з метою забезпечення якісного обслуговування іноземних та вітчизняних туристів налагодити перепідготовку та навчання персоналу рекреаційно-туристичної сфери.

Посилання

Концепція Державної цільової програми розвитку туризму та ку- рортів на період до 2022 року. — [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/638-2013-%D1%80

Системний розвиток туризму та рекреації у регіоні: автореф. дис. ... канд. екон. наук : спец. 08.00.05 / М. В. Грабар; ДВНЗ “Прикарпат. нац. ун-т ім. Василя Стефаника”. — Івано-Франківськ, 2016. — 20 с.

Закон України “Про туризм” від 15.09.1995 № 324/95-ВР [Елек- тронний ресурс]. — Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/324/95-вр

Мальська М. П., Антонюк Н. В., Га- нич Н. М. Міжнародний туризм і сфера послуг / М. П. Мальська, Н. В. Антонюк, Н. М. Ганич. — Київ : Знання, 2008. — 661 с.

Музиченко-Козловська О. В. Еконо- мічне оцінювання туристичної при- вабливості території : монографія / О. В. Музиченко-Козловська. — Львів: Новий світ-2000, 2012. — 176 с.

Володченко О. М. Використання ме- тоду експертної оцінки для визна- чення ефективності популяризації України як туристичної країни / О. М. Володченко // Наук. запис- ки ін-ту журналістики. — 2010. — № 41. — С. 38–41.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-04-26

Як цитувати

Яценко, В. (2017). ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ УПРАВЛІННЯ СФЕРОЮ РЕКРЕАЦІЇ ТА ТУРИЗМУ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ. Публічне урядування, (2 (7), 237-248. вилучено із http://journals.maup.com.ua/index.php/public-management/article/view/668