АСПЕКТИ ВРОВАДЖЕННЯ АНАЛІЗУ РИЗИКІВ ТА КРИТИЧНИХ КОНТРОЛЬНИХ ТОЧОК У ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ БЕЗПЕЧНОГО ВОДОКОРИСТУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.32689/2617-9660-2018-1-1-110-119Ключові слова:
водні ресурси, промисловість, НАССР, сертифікація, раціональне водокористування.Анотація
Розглянуто сутність системи сертифікації води для використання на промислових підприємствах, в тому числі підприємствах харчової галузі. Досліджено проблематику впровадження НАССР в сучасних умовах в Україні, обґрунтовано необхідність системного менеджменту якості та безпеки водних ресурсів як складової харчових продуктів, наведено аналіз існуючих умов для розробки і використання таких систем в Україні. Розглянуто основні підходи до впровадження НАССР, здійснено економічну оцінку ефективності впровадження даної системи для збільшення кон- курентоспроможності підприємства і покращення його фінансових показників. Проаналізовано ступінь впливу запровадження системи НАССР для функціонування механізму раціонального водокористування. Визначено ключову проблематику водокористування промислових підприємств, що мають стосунок до харчової галузі і визначені шляхи вирішення цих проблем через запровадження програм-передумов НАССР. Запропоновано викори- стання методики НАССР з метою прямування до покращення якісних показників води, що використовується у харчовій галузі. Визначено стратегію підвищення конкурентоспроможності підприємств внаслідок покращення показників води, що використовується для виробництва напоїв; а також покращення фінансових показників підприємства внаслідок зменшення екологічних платежів. Запропоновано методику визначення критичних точок контролю та відповідних до цих точок рішень щодо безпечності води, що дасть можливість встановлювати заходи контролю для зменшення до прийнятного рівня або усунення небезпечних факторів на певних технологічних процесах. Вивчено досвід запровадження системи НАССР у контексті раціонального водокористування за кордоном. Використано порівняння технічних мож- ливостей якісного функціонування системи на закордонних та вітчизняних підприємствах. Науковий та практичний інтерес у роботі становить запропонований механізм включення НАССР до системи раціонального водокори- стання промислових підприємств. Досліджено структуру управління етапами впровадження даної системи на підприємствах України, проаналізовано законодавчу базу, систему розстановки кадрів для управління процесами раціонального водокористування у рамках НАССР на промислових підприємствах. Доведено економічну доцільність впровадження даної системи на підприємствах України.
Посилання
Makarenkova G. Yu., Zakharova A. N. (2005). Mirovoy opyt vnedreniya sistemy KhASSP pokazal… ili chto ostaetsya za kadrom pri razrabotke sistemy upravleniya kachestvom [The world experience in the implementation of the HACCP system showed ... or what remains behind the scenes when developing a quality management system]. Vse o myase — Everything about Meat, 1, 48–51 [in Russian].
Nakaz Ministerstva ahrarnoi polityky ta prodovolstva Ukrainy pro zatverdzhennia vymoh shchodo rozrobky, vprovadzhennia ta zastosuvannia postiino diiuchykh protsedur, zasnovanykh na pryntsypakh systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv (NASSR): vid 01.10.2012, № 590 [Order of Ministry of Agrarian Policy and Food of Ukraine on Approval of Requirements for the Development, Implementation and Use of Standing Procedures Based on the Principles of Food Safety Management Systems (HACCP) from 01.10.2012, № 590]. (n.d.). zakon.rada.gov.ua. Retrieved from http://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/z1704-12 [in Ukrainian].
DSTU ISO 22000: 2007. Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv. Vymohy do bud-iakykh orhanizatsii kharchovoho lantsiuha [DSTU ISO 22000: 2007 Food Safety Management Systems. Requirements for any food chain organization]. (2007). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy [in Ukrainian].
Plakhotin V. Ya., Tiurikova I. S. (2007). Rekomendatsii shchodo rozrobky ta vprovadzhennia system upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv na vyrobnychykh pidpryiemstvakh spozhyvchoi kooperatsii Ukrainy [Recommendations on the development and implementation of food safety management systems at manufacturing enterprises of consumer co-operation of Ukraine]. Kyiv: Vydavnytstvo “Ukooposvita” [in Ukrainian].
Zapolskyi A. K. (2005). Vodopostachannia, vodovidvedennia ta yakist vody [Water supply, drainage and water quality]. Kyiv: Vyshcha shkola [in Ukrainian].
Stehnei M. I., Irtyshcheva I. O. (2013). Derzhavno-pryvatne partnerstvo yak mekhanizm pidvyshchennia mizhnarodnoi konkurentospromozhnosti v umovakh hlobalnykh vyklykiv [Public- private partnership as a mechanism for increasing international competitiveness in the context of global challenges]. Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu – Bulletin of the Khmelnytsky National University, 5, 272–275 [in Ukrainian].
Mayes T., Mortimor S. (Eds). (2005). Effektivnoe vnedrenie NASSR [Making the Most of HACCP: Learning from Others’ Experience]. Saint Petersburg: Professiya [in Russian].
Systema HACCP [HACCP system]. (2003). Lviv: NTTs “Leonorm-Standart” [in Ukrainian].
Bambura O. (2011). Fasovani pytni vody u normatyvnykh dokumentakh Yevropy, krain SOT ta Ukrainy [Packaged drinking water in normative documents of Europe, WTO countries and Ukraine]. Voda v kharchovii promyslovosti — Water in the food industry: Proceedings from all-Ukrainian scientific and practical conference of young scientists, postgraduates and students (p. 9). Odesa: ONAKhT [in Ukrainian].
Korotysh O. O. (2011). Z pytan novitnikh napriamkiv pidhotovky ta metodiv ochyshchennia vody [On is sues of new preparation directions and water treatment methods]. Voda v kharchovii promyslovosti — Water in the food industry: Proceedings from all-Ukrainian scientific and practical conference of young scientists, postgraduates and students (p. 49). Odesa: ONAKhT [in Ukrainian].