АНАЛІЗ БАЗОВИХ МОДЕЛЕЙ РОЗВИТКУ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Петро Миколайович Кузик

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2022-3(31)-4

Ключові слова:

державне управління, тенденції публічного управління, державна служба, моделі розвитку, публічне управління

Анотація

Стаття присвячена теоретичному дослідженню базових моделей розвитку публічного управління в Україні та проаналізовано структуру функції державотворення на основі трансформаційних процесів вітчизняної системи публічного управління під впливом цивілізаційних змін і глобалізаційних викликів. Узагальнено теоретичні положення основних моделей державного управління. Подано та розглянуто концептуальний аналіз державного менеджменту та адміністрування сьогодення в Україні. Розкрито особливості та концептуальні особливості державного управління за моделлю нового державного управління. З’ясовано передумови запровадження та функціонування засад публічного адміністрування в практичній діяльності органів державної влади, показано переваги адміністрування, орієнтованого на отримувачів послуг та на результат. Обґрунтовано можливості підвищення ефективності державного управління на основі нового публічного менеджменту, розглянуто місце політичного контролю в концепції сучасного публічного менеджменту. У статті розглядається становлення та визначення сутності сфери державного управління та визначено основні проблеми модернізації функціонування моделей систем органів влади. Виокремлено та наведено результати аналізу механізму державного управління з тенденціями публічного управління, як поетапне вдосконалення моделі публічної адміністрації з формуванням ефективної організації діяльності органів виконавчої влади різних рівнів.

Посилання

Ковбасюк Ю.В. та ред колегія. Державне управління. Том 1. 2012.

Радиш Ярослав. Державне управління в Україні: стан, проблеми та тенденції розвитку. Буковинський вісник державної служби та місцевого самоврядування. 2009. № 1.

Кабінет Міністрів України. Деякі питання реформування державного управління України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/831-2021-%D1%80#Text.

Ковтун О.А. Розвиток державного управління інноваційною діяльністю середнього та малого сектору економіки на регіональному рівні. Електронний журнал «Державне управління: удосконалення та розвиток». 2009. № 3.

Акімов О.О. Основні принципи державно-управлінської діяльності у системогенезній динаміці. Електронний журнал «Державне управління: удосконалення та розвиток. 2019. № 12.

Решота О.А. Особливості розвитку публічного управління в україні: сучасні тенденції та проблеми. Електронний журнал «Державне управління: удосконалення та розвиток». 2020. № 3.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-24

Як цитувати

Кузик, П. М. (2022). АНАЛІЗ БАЗОВИХ МОДЕЛЕЙ РОЗВИТКУ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНІ. Публічне урядування, (3 (31), 34-37. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2022-3(31)-4