ПРОТЕКЦІЙНІ ЗАХОДИ ДЕРЖАВИ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-9660-2021-2(14)-130-144

Ключові слова:

Малий і середній туристичний бізнес, туристичний сектор, мінімізація втрат, бюджетне стимулювання туристичної галузі, державні гарантії, економічні стимули, заходи з підтримки.

Анотація

Дослідження спрямоване на виявлення особливостей державної підтримки туристичного бізнесу урядами країн світу, метою якої є подолання наслідків кризи пандемії «COVID-19» для галузі. Встановлено, що розроблені урядами держав та міжнародними профільними інституціями заходи, мають протекційний характер і передбачають допомогу туристичному бізнесу за наступними напрямами – управління кризою і пом’якшення її наслідків; забезпечення стимулів для прискорення відновлення галузі. Визначено, що найбільшу ефективність в реалізації зазначеного, мають методи правової та економічної спрямованості, серед яких податкова та фінансово-кредитна політика. В дослідженні узагальнено досвід державної підтримки туристичного сектору низки країн, зокрема Німеччини, Польщі, Грузії, Австрії, Словаччини. Акцентовано, що в Україні насьогодні спостерігається значне відставання у темпах впровадження заходів на підтримку туристичного сектора, що ставить під серйозну загрозу конкурентоспроможність галузі на глобальному ринку впродовж 2021 року. Проаналізовано напрями підтримки урядом вітчизняного туристичного підприємництва, визначено їх ефективність та особливості впровадження. Висновки полягають у наступному: підприємства цієї сфери було звільнено від податку на додану вартість, податку на прибуток та ЄСВ (єдиний соціальний внесок), земельного податку та податку на нежитлову нерухомість, також припинено нарахування туристичного збору до 31 грудня 2020 року, введено податкові пільги на оплату оренди і землі комунальної та державної власності, введено 10-відсоткову ставку ПДВ для туристичних послуг. Кабінетом міністрів виділено 1 млрд гривень з фонду боротьби з COVID-19 на підтримку культури і туризму. На жаль, зазначені заходи майже не торкнулись малого і середнього підприємництва, задіяного у сфері туроперейтингу (тур агентські підприємства). Окреслену підтримку отримали лише тур операторські компанії, підприємства готельного бізнесу та креативної індустрії і культури. Туристичні агентства, за КВЕДАми туристичної діяльності 79.11. та 79.90, не ввійшли до Переліку підприємств, на яких розповсюджувались головні податкові послаблення та фінансова допомога з боку держави. Також, на більшість з них не змогли розраховувати туристичні агентства, що працюють за 3 групою ФОП. Саме для зазначених підприємств відсутність або неможливість отримання пільг стали головними у процесі прийняття рішення про припинення бізнесу. У роботі наголошується на необхідності прийняття програми підтримки українського туристичного бізнесу не залежно від його розміру; висунуто пропозиції щодо поглиблення соціального діалогу між профільним міністерством, бізнесом та працівниками галузі на шляху реформування туристичного підприємництва.

Посилання

Короновірус коштуватиме туризму до семи років зростання [Електронний ресурс]. – 2020 р. – Режим доступу: https:// www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2908241- koronavirus-kostuvatime-turizmu-do-7- rokiv-zrostanna-unwto.html/

Пандемія COVID-19 і її наслідки у сфері туризму в Україні [Електронний ресурс]: спеціальний звіт, складений аналітично-дослідницькою організацією Hotel & Destination Consulting (HDC) за підтримки ЄБРР і профінансовано в рамках ініціативи Європейського Союзу EU4Business. – 2020 р. – Режим доступу: http://www. ntoukraine.org/assets/files/EBRD-COVID19- Report-UKR.pdf/

Мілінчук О.В. Стан малого туристичного бізнесу України: роль готельно-ресторанної складової в його розвитку / О.В. Мілінчук, В.М. Павлюк // Економіка та управління національним господарством. – Випуск 41. – 2020. – С. 53-59.

Ткач В.О. Розвиток підприємництва у сфері туризму: державний та економічний механізми / В.О. Ткач, О.С. Камушков, С.Г. Захарова // Теорія та практика державного управління і місцевого самоврядування. – 2015. – № 2. – С. 90-97.

Гірняк Л.І. Сучасний стан, перспективи та тенденції розвитку ресторанного господарства в Україні / Л.І. Гірняк, В.А. Глагола // Електронне наукове фахове видання «Інфраструктура ринку». – 2018. – Вип. 16. – С. 71–77.

Земліна Ю. Тенденції розвитку готельного бізнесу в Україні / Ю. Земліна, О. Ліфіренко // Ресторанний і готельний консалтинг. Інновації. – 2019. – Том 2. – № 1. – С. 121–131.

Ринки туристичних послуг: стан і тенденції розвитку: монографія / за заг. ред. професора В.Г. Герасименко. – Одеса: Астропринт, 2013. – 334 с.

Саух І.В. Класифікаційна модель та характеристика стратегій туристичних підприємств / І.В. Саух. – ВІСНИК ЖДТУ, 2017. – № 4 (82). – С. 90-97.

750 млрд євро на коронавірус: Німеччина схвалила пакет допомоги через епідемію [Електронний ресурс]: електронний журнал «Українська правда», березень 2020р. – Режим доступу: https://www.eurointegration.com.ua/ news/2020/03/23/7107875.

Сейм Польши принял законопроэкт о туристическом ваучере, 2020р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://in-poland.com/sejm-polshi-prinjal-zakonoproekt-o-turisticheskom-vauchere-5 0 0 -z l ot y h - n a - ot d y h - d l j a - k a z h d o g o - rebenka/.

Карантин. Як світ рятує туристичну галузь [Електронний ресурс]. – 2020 р. – Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/ rubric-tourism/3090351-karantin-ak-svitratue- turisticnu-galuz.html.

Щодо розвитку туризму в Україні в умовах підвищених епідемічних ризиків [Електронний ресурс]: Національний ін- ститут стратегічних досліджень. – 2020 р. – №22. – Режим доступу: https://niss.gov.ua/ sites/default/files/2020-06/turyzm-v-ukraini. pdf.

В Україні презентували Дорожню карту розвитку сфери туризму [Електронний ресурс]. – 2020р. – Режим доступу: https://www.ukrinform.ua/rubrictourism/ 2825898-v-ukraini-prezentuvalidoroznu- kartu-rozvitku-sferi-turizmu.html.

Covid-19 та соціальний діалог в туристичній галузі: практика ЄС та український реалії [Електронний ресурс]: публікація підготовлена в рамках проєкту «Підтримка діяльності УНП ФГС СхП», який реалізує Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за фінансової підтримки Європейського Союзу – К, 2020. – Режим доступу: http://eap-csf.org. ua/wp-content/uploads/2020/12/covid-19- ta-sotsial%60niy-dialog-v-turistichniygaluzi- praktika-yes-ta-ukrayins%60kirealiyi. pdf.

Zoom или туристический бум: что будет с внутренним туризмом после карантина [Електронний ресурс]: інтерв’ю експерта у сфері туризму і курортів, голови Асоціації індустрії гостинності Олександра Лієва. 19.09.2020. – Режим доступу: http:// turisticheskij-bum-chto-budets- vnutrennim-turizmom-poslekarantin.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину [Електронний ресурс]. Режим доступу: https://economy.rv.ua/ dopomoga-na-karantini-pracivnikam/.

Одноразова компенсація витрат суб’єктам господарювання [Електронний ресурс]. – 2020. – Режим доступу: https:// economy.rv.ua/kompensaciya-vitrat-po%20 esv/.

Доступні кредити 5-7-9 [Електронний ресурс]. Режим доступу: https:// economy.rv.ua/dostupny-kredity-5-7-%209/.

Український туризм через пандемію втратив близько 60 мільярдів [Електронний ресурс]. – 2020р. – Режим доступу: https://www.slovoidilo.ua/2021/01/20/ novyna/suspilstvo/ukrayinskyj-turyzmcherez- pandemiyu-vtratyv-60-milyardiv.

Бухгалтерський інтернет- портал [Електронний ресурс]: повний перелік основних категорій КВЕД для отримання допомоги ФОП. – Режим доступу: https:// ibuhgalter.net/ru/news/11319.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-04-27

Як цитувати

Богославець, О. Г., Ілляшенко, І. О., Опанащук, Ю. Я., Царук, В. В., & Юрченко, К. М. (2021). ПРОТЕКЦІЙНІ ЗАХОДИ ДЕРЖАВИ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: СВІТОВИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ. Експерт: парадигми юридичних наук і державного управління, (2(14), 130-144. https://doi.org/10.32689/2617-9660-2021-2(14)-130-144