ПАРЛАМЕНТСЬКА ОПОЗИЦІЯ. ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-180-194

Ключові слова:

парламентська опозиція, європейський досвід, демократичні засади, політичні конфлікти

Анотація

Проблеми, що пов’язані з діяльністю політичної опозиції, її правами і можливостями впливу на державну політику правлячої еліти, належать до тих рівнів, вирішення яких значною мірою визначає рівень розвитку демократичних процесів у країні. Це повною мірою стосується й парламентської опозиції як провідної частини опозиції політичної. Розгля- даються питання нормативно-правового забезпечення і практичної діяльно- сті парламентської опозиції в країнах Європейського Союзу, досвід яких є виразним прикладом вирішення зазначеної проблеми і має бути започатко- ваним в Україні, з урахуванням її специфіки.

Обґрунтовано, що рівень розвитку демократії значною мірою вимірюєть- ся рівнем тих прав і можливостей, які надаються опозиції, зокрема парла- ментській опозиції, характером відносин між владою та опозицією, рівнем нормативно-правового забезпечення діяльності останньої. На жаль, дово- диться констатувати, що в Україні на сьогодні діяльність політичної опо- зиції, насамперед опозиції парламентської, не є унормованою достатньою мірою. Отже є сенс ще раз звернутися до того, як це питання вирішується в провідних демократичних країнах Європи. Зазначено, що наукового аналізу потребують питання політико-правового статусу парламентської опозиції в країнах з різними формами державного правління і особливо тих з них, в яких реалізована його змішана модель. Не менш важливим є й питання, пов’язане з проблемою інституалізації парламентської опозиції.

Зазначено, що політична практика розвинених демократій європейських країн переконливо свідчить, що надання парламентській опозиції повноцін- них можливостей висувати і відстоювати свою альтернативну позицію й на- дати їй права не тільки висловлювати і захищати її, але й приймати участь у розробці державної політики на етапі її формування. Конкуренція з прав- лячими політичними силами, контроль за їх діяльністю і критика її негатив- них виявів є дуже важливим фактором демократизації державного управ- ління, стабілізації політичної системи, запобігання політичним конфліктам, пом’якшення соціальної напруги в суспільстві і закріплення його цілісності на демократичних засадах.

Посилання

Політологічний енциклопедичний словник /За ред. Ю. С. Шемшучен- ка, В. Д. Бабкіна, В. П. Горбатен- ка. — К.: Генеза, 2004.

Зарицкая И. В. Становление парла- ментской оппозиции в Украине и проблемы эффективности ее деятельности. [Текст]: Политологиче- ский вестник / Сб. науч. работ / И. В. Зарицкая. —К.: “ИНТАС”, 2010. — Вып. 42. — 424 с.

Ільницька У. Парламентська опо- зиція як інституційний аспект контрольної функції парламенту // Українська національна ідея: реалії та перспективи розвитку. Вип. 23. Л.: Національний універси- тет “Львівська політехника”, 2011.

Гонюкова Л. В. Правовая инсти- туционализация парламентского большинства и оппозиции [Текст]: парламентско-президентская фор- ма правления: Украина и немецкий опыт: сборник научных трудов / под науч. ред. И. В. Розпутенко. — М.: К.И.С., 2009.

Гонюкова Л. И., Максимець Б. М. Суспільно-політичні об’єднання: теорія і практика: Навч.-метод. по- сіб. — К.: Генеза, 2009. 6. URL:http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta06/Eres1481.htm.

Бусленко В. Інституційні механізми взаємодії уряду та парламентської опозиції в країнах Вишеградської групи // Вісник Маріупольського державного університету. — Вип. 13–14. Серія: Історія. Політоло- гія. — 2015.

Конституція України. — К., 2016.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-30

Як цитувати

Романенко, Є., Шахов, В., & Чаплай, І. (2019). ПАРЛАМЕНТСЬКА ОПОЗИЦІЯ. ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ. Публічне урядування, (1 (16), 180-194. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-16-1-180-194

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають

1 2 3 > >>