СУТЬ І ЗНАЧЕННЯ ПУБЛІЧНОГО КОНФЛІКТУ У СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА ТА ЙОГО ЗВ’ЯЗОК З АРХЕТИПАМИ КОЛЕКТИВНОГО НЕСВІДОМОГО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-18-3-240-251

Ключові слова:

архетипи колективного несвідомого, конфлікт, публічна політика, публічний конфлікт, соціальний конфлікт

Анотація

Досліджено сучасну природу соціального конфлікту як об’єкта публічного управління, пошуку більш чіткого й науково обґрунтованого варі- анта визначення самого поняття “публічний конфлікт”. У період глобальних перетворень і швидких темпів розвитку суспільства виникають конфлікти, які набувають нових форм, не завжди пов’язаних зі звичним уявленням що- до соціального конфлікту. До того ж в умовах інформатизації та глобалізації значна частина конфліктних ситуацій переходять у відмінну від зазначених форм конфліктів — “публічну”. Автор не просто вводить новий термін — “пу- блічний конфлікт”, а досить революційно (як для конфліктології) обґрунто- вує необхідність всебічного дослідження цього явища і надає своє бачення поняттю “публічний конфлікт”. Намагаючись дослідити сутність “публічного конфлікту”, акцентовано увагу на його поширенні у сфері публічного управ- ління і водночас наголошено, що це лише одна із суб’єктивних точок зору, яка вимагає належної об’єктивації і вивчення всім зацікавленим науковим співтовариством. Прийнятий умовно в статті термін “публічний конфлікт” найчастіше виникає у сфері публічного управління. Водночас його “раціо- нальна сутність” так чи інакше стосується масової інноваційної активності людей, в результаті якої піддається динамічним перетворенням інституційна сфера суспільного життя, в тому числі інститути держави.

Проаналізовано події останніх років, упродовж яких відбулися радикаль- ні якісні зміни в українському суспільстві. Вони супроводжувалися посилен- ням конфліктних ситуацій, які багато в чому відбуваються внаслідок супе- речливої природи людини, її самовизначення і самоствердження в процесі конфліктологічної взаємодії. “Активний принцип спадкового” (за К. Юнгом) у цей час працює в українському суспільстві, змущуючи переосмислювати і повертатися до духовних і моральних цінностей українського народу. Спала- хи конфліктних ситуацій в Україні свідчать про розширення соціальної бази поляризації суспільства на тлі його різкого розшарування. Тому дослідження сучасних форм конфліктів здатне забезпечити комплексне й універсальне за- побігання і вирішення конфліктів у майбутньому.

XXI століття вимагає від особистості глибоких професійних, інформа- ційних знань, інноваційного таланту, знання нових технологій, вияву таких якостей, як духовність і патріотизм. У цій спрямованості до сталого розвитку суспільства особистість завжди вступає у конфлікт з власним “Я” і громад- ським “Ми”.

Посилання

Пірен М. І. Конфліктологія: підруч- ник. — К.: МАУП, 2003. — 360 с.

Стратегії розвитку України: теорія і практика / за ред. О. С. Власюка. — К. : НІСД, 2002. — 864 с.

Одайник В. Психология политики: Политические и социальные идеи Карла Густава Юнга / В. Одайник. — СПб.: Издат. группа “Азбука-клас- сика”, 2010. — 256 с.

Шостром Э. Человек-манипуля- тор. Внутреннее путешествие от манипуляции к актуализации. — М.: Апрель-Пресс, Психотерапия, 2008. — 192 с.

Кучма Л. Україна на порозі XXI століття: уроки реформ та страте- гія розвитку // Матеріали наукової конф. — К.: НТУ КПІ, 2001. — С. 11.

Халин К. Е., Климова Ю. В., Левки- на Е. В., Богатырева Н. А. Конфлик- тология. — М.: Экзамен, 2009. — 237 с.

Бакунин М. А. Избранные фило- софские сочинения и письма. — М.: Мысль, 2003. — 573 с.

Анцупов А. Я., Шипилов А. И. Кон- фликтология: учеб. для вузов. — 3-е изд. — СПб.: Питер, 2007. — 496 с.

Ващенко И. В. Общая конфлик- тология. — Харьков, 2001. http://www.economics.com.ua/writer/3996/textbook/11560/tyurina_va/konfliktyi_i_upravlencheskaya_deyatelnost/read 6

Дмитренко М. Політична система України: розвиток в умовах гло- балізації і інформаційної революції: монографія / М. А. Дмитрен- ко. — К.: Ун-т “Україна”, 2011. — 820 с.

Дмитренко М. Інноваційні стра- тегії розвитку України: політо- логічний концепт: монографія / М. А. Дмитренко. — К.: Ун-т “Украї- на”, 2010. — 504 с.

Ситник Г. П. Захист національ- них інтересів — пріоритет профі / Г. П. Ситник // Нар. армія. — 2009. — № 51. — С. 5.

Україна: стратегічні пріоритети. Аналітичні оцінки – 2004 / ред. кол.: А. С. Гальчинський, О. С. Власюк, З. С. Варналій та ін. — К.: НІСД, 2004. — 169 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-05-29

Як цитувати

Корчак, І. (2019). СУТЬ І ЗНАЧЕННЯ ПУБЛІЧНОГО КОНФЛІКТУ У СУЧАСНИХ УМОВАХ РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА ТА ЙОГО ЗВ’ЯЗОК З АРХЕТИПАМИ КОЛЕКТИВНОГО НЕСВІДОМОГО. Публічне урядування, (3 (18), 240-251. https://doi.org/10.32689/2617-2224-2019-18-3-240-251